Αυτή η σελίδα τυπώθηκε από το www.e-paideia.net
Ψάξτε Αναζήτηση
Κρητικά ρομπότ

29/3/2006 12:22:59 μμ

Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία των ρομπότ έγινε σε συνθήκες ποδοσφαιρικού αγώνα από Ελληνες και ξένους φοιτητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια ρομποτικής του Συλλόγου Νέων Μηχανικών (BEST), όπως αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (28/3/2006).

Οι φοιτητές κινούσαν τα ρομπότ, τύπου ΑΙΒΟ της SONY, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαγουδάκης εξήγησε πως τα ρομπότ έχουν στο σώμα τους έναν ολόκληρο υπολογιστή, που μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να κινούνται αυτόνομα, χωρίς κάποια ανθρώπινη παρέμβαση. 'Το ΑΙΒΟ δεν έχει πλήρη αντίληψη του γηπέδου, αλλά μόνο ό,τι βλέπει μέσα από την κάμερα. Η κάμερα αναγνωρίζει τα χρώματα και, έτσι, κάθε ρομπότ ξέρει ποιος είναι ο αντίπαλος και ποιος ο συμπαίκτης, πού βρίσκεται η μπάλα, οι γραμμές και τα τέρματα'.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο Robocup, ένα μίνι παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από ομάδες ρομπότ, που αποτελεί θεσμό. 'Φέτος', επισημαίνει ο κ. Λαγουδάκης, 'δεν προλαβαίνουμε να ετοιμαστούμε για τους αγώνες που γίνονται τον Ιούνιο στη Γερμανία. Ομως κάναμε αίτηση και γίναμε αποδεκτοί όχι στα πρωταθλήματα αλλά στις δοκιμασίες που διαγωνίζονται οι ομάδες'.

 


Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το ePaideia.NET,
στη διεύθυνση http://www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=54524&lngDtrID=2895