Ποδοσφαιρική ομάδα από ρομπότ στο Πολυτεχνείο Κρήτης
17/05/07

Οι «Κουρήτες», η ποδοσφαιρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που αποτελείται από ρομπότ, πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση πριν από λίγες ημέρες στο διεθνές τουρνουά Robocup German Open, έχοντας μια αξιοπρεπή και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον παρουσία.

«Για μας που δουλεύαμε εντατικά τους τελευταίους έξι μήνες με τα ρομπότ ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σε σύνολο 10 ομάδων από άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καταλάβαμε την 7η θέση, καθόλου άσχημα για 1η φορά» δηλώνει ο Γιώργος Πιερρής, τεταρτοετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο.
Τα ρομπότ AIBO της Sony λειτουργούν αυτόνομα. Οι ομάδες των φοιτητών αναλαμβάνουν τον προγραμματισμό τους έτσι ώστε τα ρομπότ να αναγνωρίζουν την μπάλα, τους συμπαίκτες, τα τέρματα, να μπορούν να κινούνται, να επιτίθενται και να αμύνονται.
Μια καθόλου εύκολη δουλειά για τον «κόουτς» της ομάδας, τον υπεύθυνο καθηγητή δηλαδή, τον κ. Μιχάλη Λαγουδάκη και τους 7 φοιτητές του.

Οι συντελεστές

Ο Γιώργος Πιερρής και ο Πέτρος Πατέλης είχαν την ευθύνη για τον προγραμματισμό των ρομπότ στην αναγνώριση των συμπαικτών τους, ο Αλέξανδρος Παράσχος και η Χρυσαυγή Κοντογεώργου προγραμμάτιζαν την αναγνώριση των σταθερών σημείων μέσα στο γήπεδο 4Χ6, η Σουζάνα Βολιώτη την αναγνώριση των τερμάτων, ο Γιώργος Κοντές το συντονισμό των ρομπότ μεταξύ τους και ο Αντρέας Πανάκος τον προγραμματισμό των κινήσεων.

«Στον όμιλο μας είχαμε 3 ήττες και 1 νίκη, 2-1 απέναντι σε ένα Πανεπιστήμιο του Ιράν. Στην επόμενη φάση πέσαμε πάνω στο μεγάλο φαβορί την αυστραλιανή ομάδα από την οποία και αποκλεισθήκαμε. Είμαστε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο διαγωνισμό του Robocup και είμαστε περήφανοι γι₼ αυτό. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα από τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Λαγουδάκης.

Αδυναμίες

Η συμμετοχή στο τουρνουά έδωσε την ευκαιρία στους «Κουρήτες» να δουν τις αδυναμίες τους και να προσπαθήσουν να τις διορθώσουν, ώστε να είναι περισσότερο έτοιμοι την επόμενη φορά. «Είδαμε ότι έχουμε κάποια προβλήματα στην κίνηση, αλλά και ότι ήμασταν αργοί σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Αυτές είναι αδυναμίες που εντοπίσαμε και θα δούμε πώς θα τις διορθώσουμε» αναφέρει ο κ. Λαγουδάκης.

Τα ρομπότ, που έχουν τη μορφή μικρών σκυλιών, κινούνται αξιοποιώντας μια κάμερα που βρίσκεται στο κεφάλι τους, αλλά και μια σειρά από αισθητήρες. Οι κινήσεις τους, η ταχύτητα, ο γενικότερος τρόπος λειτουργίας έχει να κάνει με τον προγραμματισμό τους.

«Ο επόμενος στόχος για μας είναι το επόμενο Robocup που διεξάγεται σε λίγους μήνες στην Ατλάντα. Εκεί θα παρουσιάσουμε και μια δεύτερη ομάδα που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα εξομοίωσης, με υπεύθυνο τον καθηγητή μας κ. Νίκο Βλάσση» τονίζει ο Γιώργος Πιερρής.

Συνολικά στο πλαίσιο του Robocup, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1997 μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται πέντε διαφορετικά πρωταθλήματα με:
- Εξομοιωτές.
- Μικρά ρομπότ διαμέτρου μέχρι 18 εκ.
- Ρομπότ μεσαίου μεγέθους με διάμετρο έως 50 εκ.
- Τετράποδα ρομπότ (όπως οι «Κουρήτες»)
- Ρομπότ με μορφή ανθρώπου.
Στόχος των διοργανωτών του τουρνουά είναι το 2050 να έχουν δημιουργήσει μια ομάδα από ρομπότ που θα αγωνιστεί αντίπαλος με την ανθρώπινη πρωταθλήτρια κόσμου της χρονιάς εκείνης!

«Kέρβεροι» - «Κουρήτες» 4-1

- Στο γερμανικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο, η συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν η μοναδική από την Ελλάδα.
 Σε ένα από τα παιχνίδια που έδωσαν οι «Κουρήτες» ήλθαν αντιμέτωποι με την ομάδα «Κέρβεροι» τουρκικού Πανεπιστημίου, από την οποία και έχασαν με 4-1, λίγες ημέρες μετά τον αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών που είχε το ίδιο αποτέλεσμα!
 - Η νίκη με 2-1 απέναντι στο Ιράν ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής «ρομποτικής ποδοσφαιρικής ομάδας».
- Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε λάβει μέρος και στο περυσινό Robocup, στα πλαίσια διαγωνισμού επιδείξεων των ρομπότ και όχι αγώνων.
- Το όνομα «Κουρήτες» προέρχεται από τη Μυθολογία της Κρήτης. Ήταν οι ήρωες που φύλαγαν το νεογέννητο Δία στη σπηλιά του Ψηλορείτη.
- Eπιμήδης, Ιάσιος, Ίδας, Παιωναίος είναι τα ονόματα των 4 ρομπότ - παικτών. «Αναπληρωματικός» ο Ηρακλής.
- Τα μέλη της Ομάδας ευχαριστούν το Πολυτεχνείο για την ενίσχυση και τη στήριξή του αλλά και την ενορία των Κουνουπιδιανών που παραχώρησε το χώρο για τις... προπονήσεις ρομπότ και ανθρώπων.