Φάκελοι:
Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών
Φορολογικός Οδηγός 2007
Οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ιός της Γρίπης
Αντικειμενικές Αξίες 2005 - 2006
Εκλογές
Καρκίνος του Μαστού
Οδηγός ΑΕΙ-ΤΕΙ
Κρητικά ρομπότ που «μιλάνε» στην μπάλα
Οι Κουρήτες στην 7η θέση του τουρνουά Robocup
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
Φωτογραφία Οι Κουρήτες είναι τέσσερα ΑΙΒΟ που προγραμματίζονται και ελέγχονται από τους Γ. Πιερρή, Π. Πατέλη, Αλ. Παράσχο, Χρ. Κοντογεώργου, Σ. Βολιώτη, ο Γ. Κοντέ και Α. Πανάκο
Υποσχέσεις για καλή συνέχεια άφησαν οι Κουρήτες, η ποδοσφαιρική ομάδα ρομπότ του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πήραν για πρώτη φορά μέρος στο διεθνές τουρνουά ρομποτικών ποδοσφαιρικών ομάδων Robocup Οpen στη Γερμανία προ ημερών.
«Για μας, που δουλεύαμε εντατικά τους τελευταίους έξι μήνες με τα ρομπότ, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σε σύνολο 10 ομάδων από άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καταλάβαμε την 7η θέση, που δεν είναι καθόλου άσχημα για πρώτη φορά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Πιερρής, τεταρτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Τα ρομπότ, εξηγεί, λειτουργούν αυτόνομα. Οι ομάδες των φοιτητών αναλαμβάνουν τον προγραμματισμό τους ώστε να αναγνωρίζουν την μπάλα, τους συμπαίκτες, τα τέρματα, να μπορούν να κινούνται, να επιτίθενται και να αμύνονται. Προπονητής της ομάδας είναι ο επίκουρος καθηγητής Μιχάλης Λαγουδάκης και μέλη 7 φοιτητές του.
Ο Γιώργος Πιερρής και ο Πέτρος Πατέλης είχαν την ευθύνη για τον προγραμματισμό των ρομπότ στην αναγνώριση των συμπαικτών τους, ο Αλέξανδρος Παράσχος και η Χρυσαυγή Κοντογεώργου προγραμμάτιζαν την αναγνώριση των σταθερών σημείων μέσα στο γήπεδο 4Χ6, η Σουζάνα Βολιώτη την αναγνώριση των τερμάτων, ο Γιώργος Κοντές τον συντονισμός των ρομπότ μεταξύ τους και ο Αντρέας Πανάκος τον προγραμματισμό των κινήσεων.
Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ελέγχουν τα ρομπότ ποδοσφαιριστές μέσω φορητών υπολογιστών: έναν για κάθε ρομπότ. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης, κάθε ρομπότ τύπου ΑΙΒΟ, που αγοράσθηκε από το Πολυτεχνείο για την εκπαίδευση των φοιτητών στον προγραμματισμό μη στατικών υπολογιστών, έχει στο σώμα του έναν υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής προγραμματίζεται για να κινείται αυτόνομα και με ασύρματη επικοινωνία ελέγχονται και κατευθύνονται οι κινήσεις του από το lap-top του φοιτητή. Τα ΑΙΒΟ που έχουν τη μορφή μικρών σκύλων «βλέπουν» από ενσωματωμένη κάμερα που διαθέτουν. Κινούνται αξιοποιώντας την κάμερα αλλά και μια σειρά από αισθητήρες στο σώμα τους.
«Στον όμιλό μας είχαμε 3 ήττες και 1 νίκη, 2-1 απέναντι σε ένα πανεπιστήμιο του Ιράν. Στην επόμενη φάση πέσαμε πάνω στο μεγάλο φαβορί, την αυστραλιανή ομάδα, από την οποία και αποκλειστήκαμε. Είμαστε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που συμμετέχει στον διαγωνισμό του Robocup και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό», σημειώνει ο κ. Λαγουδάκης. Οι Κουρήτες έχασαν με 4-1 και από τους Τούρκους Κέρβερους.
Η συμμετοχή στο τουρνουά έδωσε την ευκαιρία στους Κουρήτες να δουν τις αδυναμίες τους και να προσπαθήσουν να τις διορθώσουν ώστε να είναι περισσότερο έτοιμοι σε λίγους μήνες που θα πάρουν μέρος σε τουρνουά στην Ατλάντα. «Είδαμε ότι έχουμε κάποια προβλήματα στην κίνηση, αλλά και ότι ήμασταν αργοί σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες», λέει ο καθηγητής. «Ο επόμενος στόχος για μας είναι το επόμενο Robocup που διεξάγεται σε λίγους μήνες στη Ατλάντα. Εκεί θα παρουσιάσουμε και μια δεύτερη ομάδα που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα εξομοίωσης με υπεύθυνο τον καθηγητή μας κ. Νίκο Βλάσση» τονίζει ο Γιώργος Πιερρής.
Φωτογραφία
Ο προπονητής. Ο επίκουρος καθηγητής κ. Μιχάλης Λαγουδάκης αναλύει στους «παίκτες» την τακτική και τα λάθη στο Robocup Οpen που έγινε στη Γερμανία. Στόχος, μια ακόμη μεγαλύτερη διάκριση στο τουρνουά της Ατλάντας

ΙΣΧΥΡΗ ΟΜΑΔΑ
Οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ελέγχουν τα ρομπότ- ποδοσφαιριστές
©1999 - 2007 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη A.E.