26/5/2007
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρομπότ-«Ροναλντίνιο» θα κυνηγήσουν στις ΗΠΑ την παγκόσμια διάκριση
26/5/2007 11:58:49 πμ

Μια ρομποτική ποδοσφαιρική ομάδα δημιούργησε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στόχος είναι να κατακτήσει μια παγκόσμια διάκριση στο «ρομποτικό ποδόσφαιρο».

Η ομάδα φέρει την ονομασία «Κουρήτες», σε ένδειξη τιμής στους θρυλικούς Κρητικούς πολεμιστές και οι παίχτες της μεταμορφωμένοι σε ποδοσφαιριστές-σκυλάκια προπονούνται σχεδόν καθημερινά στο μικρό γήπεδό τους στο Πολυτεχνείο της Κρήτης στα Χανιά, με στόχο να αποκτήσουν καλύτερη φυσική και τεχνική κατάρτιση, για να ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, πρόσφατα κατέλαβαν την 6η θέση σε πανευρωπαϊκό τουρνουά ρομποτικού ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Τον ερχόμενο μήνα η ρομποτική ποδοσφαιρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μεταβεί στην Αμερική, για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Ρομποτικής στην κατηγορία εξομοίωσης.

«Οι Κουρήτες ποδοσφαιριστές στις εμφανίσεις τους στην Κρήτη και στο εξωτερικό παίζουν καθαρό ποδόσφαιρο, για να προαγάγουν το άθλημα, την τέχνη και την επιστήμη μέσα από την ψυχαγωγία», λένε οι ερευνητές «προπονητές» τους, οι οποίοι καμαρώνουν τα ταλέντα τους που έχουν ως σπίτι τους το Πολυτεχνείο και είναι έξω από συμφέροντα και «τερτίπια» των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Τα ρομπότ-ποδοσφαιριστές, τερματοφύλακας, μπακ, κυνηγός, παίρνουν κίνηση και ζωντάνια και παίζουν με τα τέσσερα. Ολα έχουν κάμερες στα μάτια, που είναι συνδεδεμένες με υπολογιστή και μέσω αυτού δίνονται εντολές στα πόδια, που έχουν δώδεκα κινητήρες.

«Το μυστικό είναι στον κατάλληλο προγραμματισμό του υπολογιστή, ώστε να λαμβάνει ερεθίσματα από την κάμερα και να γίνεται σωστή μετάδοση των μηνυμάτων στους κινητήρες. Η δυσκολία είναι στον προγραμματισμό έχοντας ως συνάρτηση τα ερεθίσματα, τι βλέπει, τι πρέπει να κάνει στη διαφορετική κίνηση. Εμείς τα προγραμματίζουμε να παίρνουν σωστές αποφάσεις», δηλώνουν στο «Εθνος» οι δύο ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Ν. Βλάσης και Μ. Λαγουδάκης, που παράλληλα λογίζονται ως «τροφοδότες» και προπονητές της κρητικής ρομποτικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Μάλιστα, όπως λένε, για τη σύσταση και τον προγραμματισμό της ρομποτικής ομάδας κρίθηκε αναγκαία η διατμηματική συνεργασία των κλάδων τους, του τομέα ηλεκτρονικών μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών με τον τομέα μηχανικών παραγωγής και διεύθυνσης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που φέρουν και τη σφραγίδα του επιτεύγματος, το οποίο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους.