Εσωτερικά

   Διεθνή

   Οικονομία

   Πολιτισμός

   Τεχνολογία

   Υγεία

   Οικολογία

   Διάφορα

   Τοπικά Νέα


  Τοπικά Νέα
Ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδας-Τουρκίας με ρομπότ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

(4/10/2007 6:35:00 μμ)

Πηγή: ΑΠΕ

Ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι λάτρεις του δημοφιλούς αθλήματος, με τη διαφορά, όμως, ότι πρωταγωνιστές δεν θα είναι οι "χρυσοί" του Euro 2004, αλλά οι ρομποτικές ομάδες "Κουρήτες" και "Κέρβεροι", των Πολυτεχνείων Κρήτης και Κωνσταντινούπολης, αντίστοιχα.
Το πρώτο σφύριγμα του φιλικού ρομποτικού ποδοσφαιρικού αγώνα, στις 10:30 αύριο το πρωί, στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του Hi-Tech Innovators Partenariat, που διοργανώνει για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 21ης Infosystem ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), με την υποστήριξη κλαδικών συνδέσμων και φορέων της πόλης.


Οι Ελληνες ρομποτικοί παίκτες, που σκοράρουν, αποκρούουν, σουτάρουν και μαρκάρουν είναι οι Επιμήδης, Ίδας, Ιάσιος και Παιωναίος (αναπληρωματικός ο Ηρακλής) και μεταμορφωμένοι σε ποδοσφαιριστές σκυλάκια θα "ριχτούν" σε γήπεδο 4Χ6 μέτρων, με στόχο να προσφέρουν πλούσιο θέαμα στους επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και με σκοπό να νικήσουν τους Τούρκους "Κέρβερους", παίρνοντας έτσι τη ρεβάνς για την ήττα τους στο γερμανικό τουρνουά, που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο Γερμανίας. 
Η ονομασία "Κουρήτες" προέρχεται από τη Μυθολογία της Κρήτης και επιλέχθηκε σε ένδειξη τιμής στους θρυλικούς Κρητικούς πολεμιστές που φύλαγαν το νεογέννητο Δία στη σπηλιά του Ψηλορείτη.

Οι "αφανείς" ήρωες της ελληνικής ομάδας που χειρίζονται τα ρομπότ μέσω υπολογιστή είναι επτά, ενώ χρέη "κόουτς" θα εκτελεί ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Λαγουδάκης. Η τουρκική ομάδα, από το Πολυτεχνείο "Bogazeci Univercity", απαρτίζεται από τέσσερα μέλη, που θα αναλάβουν και το δύσκολο έργο να "χειριστούν" με επιτυχία τα ισάριθμα ρομπότ σκυλάκια, με στόχο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους νικητές.

Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τους βασικούς κανόνες του ποδοσφαίρου. O αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο 4X6 μέτρων και σε κάθε ομάδα «αγωνίζονται» τέσσερα ρομπότ ΑΙΒΟ της SONY. Σε καθένα από αυτά τοποθετείται το ανάλογο software, το οποίο προγραμματίζει τις κινήσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Mια μικροκάμερα λειτουργεί ως "μάτια" τα οποία, με κατάλληλο προγραμματισμό, μπορούν να αναγνωρίσουν τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, το τέρμα και την μπάλα. "Kάθε ρομπότ παίζει αυτόνομα. Eνεργεί αυτόβουλα και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα άλλα ρομπότ της ομάδας. Eπιτρέπεται μόνο μια στοιχειώδης μορφή επικοινωνίας με πληροφορίες που καταλαμβάνουν μνήμη της τάξης των 50 KB. O ανθρώπινος παράγοντας περιορίζεται στην κατασκευή του λογισμικού", λέει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Kρήτης.  Τίτλοι Ειδήσεων / Τοπικά Νέα
>>   Στα μέσα Δεκεμβρίου η 4η ΓΣ του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
>>   Μεθυσμένος οδηγός "έσπασε" το κοντέρ του μηχανήματος αλκοτέστ
>>   Στη Σιάτιστα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αγροτουρισμό
>>   Θεσσαλονίκη : Άγνωστοι εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον του Μουσείου Αθλητισμού
>>   Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης είχε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός
>>   Θεσσαλονίκη : Αιματηρή ληστεία σε εργοτάξιο
>>   Διαμαρτυρία του Μουσικού Σχολείου στην Πυλαία
>>   Την 21η διεθνή έκθεση πληροφορικής «Ιnfosystem» εγκαινίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης
>>   Θεσσαλονίκη : Η Helexpo εγκαινιάζει νέα εμπορική πολιτική από την 21η Infosystem
>>   Δάση βελανιδιάς πνεύμονες πρασίνου στην Ελλάδα υλοτομούνται για την εξασφάλιση καυσόξυλων
>>   Τομέα Διάδοσης Εθελοντισμού στη Θεσ/νίκη με επικεφαλής την Β.Πατουλίδου ιδρύει ο ΕΕΣ
>>   Στη Θεσσαλονίκη η 5η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης
>>   Σε ΜΟΔ παραπέμπεται να δικαστεί "μητέρα" που έκανε ασελγείς πράξεις σε βάρος των παιδιών της
>>   Ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδας-Τουρκίας με ρομπότ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
>>   Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων στους ΟΤΑ με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων                                                                                                                                                                                              Ειδήσεις | Αθλητικά | Τηλεόραση | Ραδιόφωνο | Επικοινωνία By EPT online