ΟΠΕ: Ολοκληρώθηκε το πρώτο Hi-Tech Innovators’ Partenariat

9/10/2007 - 18:51

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), το πρώτο Hi-Tech Innovators’ Partenariat που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5-6 Οκτωβρίου 2007, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Infosystem 2007, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Partenariat, που αποτέλεσε την πρώτη ελληνική επιχειρηματική εκδήλωση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου – ΟΠΕ Α.Ε., υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το partenariat υποστήριξαν οικείοι κλαδικοί Σύνδεσμοι και Φορείς της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΒΕ, HELEXPO, ΣΒΒΕ, ΕΛΚΕ και ΕΚΤ).

Στο Hi-Tech Innovators’ Partenariat συμμετείχαν 100 ελληνικές επιχειρήσεις και 153 ξένες από 26 χώρες,  Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδά, Κίνα κ.λπ., ενώ πραγματοποιήθηκαν 1633 επιχειρηματικές συναντήσεις, που κάλυψαν όλους τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών κ.α. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι φορείς του κλάδου ζήτησαν την καθιέρωση του Hi-Tech Innovators’ Partenariat ως θεσμό και τη διεξαγωγή του σε ετήσια βάση, τονίζοντας τη συμβολή της εν λόγω διοργάνωσης στην ουσιαστική δικτύωση ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι ξένων επιχειρήσεων σχολίασαν "ιδιαίτερα θετικά το επίπεδο των ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, κρίνοντάς το άκρως ικανοποιητικό, ενώ καταγράφηκε μεγάλος αριθμός προσκλήσεων με αποδέκτες τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να συμμετέχουν σε δεύτερη φάση εμπορικών συνομιλιών".

Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρηματικών συναντήσεων σημειώθηκε στον κλάδο του Software, όπου οι συναντήσεις ανήλθαν σε 459. Ακολούθησαν ο κλάδος  του Information Management με 293 συναντήσεις, ο κλάδος της Digital Technology με 241, ο κλάδος της Research Technology με 222, ο κλάδος της Ενέργειας και λοιπών κλάδων καινοτομίας με 197, ο κλάδος του Hardware με 185 και, τέλος, ο κλάδος της Βιοτεχνολογίας με 36 συναντήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Παναγιώτης Παπασταύρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν ακόμα μία φορά να εντυπωσιάσουν το ξένο επιχειρηματικό κοινό, αποδεικνύοντας το δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Με ένα τόσο επιτυχημένο ξεκίνημα, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του στόχου μας: την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων".

Σχολιάζοντας την έκβαση του πρώτου Hi-Tech Innovators’ Partenariat η Γενική Διευθύντρια του ΟΠΕ, κ. Αναστασία Γαρυφάλλου, δήλωσε ότι το hi-tech Innovators’ Partenariat αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του ΟΠΕ να αναδείξει τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και να στηρίξει ουσιαστικά την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων του χώρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Infosystem και του πρώτου Hi-Tech Innovators’ Partenariat, διεξήχθη διεθνές θεματικό Συνέδριο με τίτλο: "Η Ελλάδα ως Πύλη για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου". Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα "Ευρωπαϊκές πολιτικές στην ψηφιακή στρατηγική και ανάπτυξη – Η Ελλάδα ως κέντρο πρωτοβουλίας ψηφιακής σύγκλισης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Νικόλαος Βακάλης – Ευρωβουλευτής, ο κ. Αναστάσιος Τζήκας – Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ, καθώς και ο κ. Arthur Wetzel – Executive Advisor του European Multimedia Forum και Πρόεδρος της NAIIN Ευρώπης ("No Abuse In IΝternet").

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα "Καινοτομικές υποδομές - Ανάπτυξη δικτύωσεων και περιφερειακή ανάπτυξη - Πόλοι και ζώνες καινοτομίας", κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βασσάλος - Πρόεδρος Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής κ. Νικόλαος Κομνηνός από την Ομάδα Ερευνητικής Μονάδας Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας URENΙΟ και ο κ. David Arzi, Chairman of the Board του Israel Export Development Institute. 


Στο πλαίσιο του Partenariat, διοργανώθηκε και ειδική εκδήλωση επίδειξης ρομποτικής. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Μιχάλη Λαγουδάκη, με την ονομασία "Κουρήτες", και ομάδα φοιτητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης με την ονομασία "Cerberus", οργάνωσαν αγώνα ποδοσφαίρου με ρομπότ που διαχειρίζονταν οι φοιτητές.

Οι δύο ομάδες ρομπότ διαγωνίζονταν μεταξύ τους 3 φορές την ημέρα " προσφέροντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέαμα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Τα ίδια ρομπότ συμμετείχαν και σε χορευτικό θέαμα που οργανώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο γευμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Partenariat".

 


© Capital.gr A.E.