Athens Digital Week @ Τεχνόπολις 17-18-19 Οκτωβρίου 2008

Γιώργος Παυλόπουλος

23/10/2008

Όσοι βρέθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το τελευταίο τριήμερο της περασμένης εβδομάδας πήραν μια οπτική κυρίως, και όχι διαδραστική, γεύση για τις νέες τεχνολογίες, που είναι πλέον προσιτές στο ευρύ κοινό.

Πολλοί οι χορηγοί, πολλοί οι συνδιοργανωτές αλλά δυστυχώς μικρή η προσέλευση του κόσμου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από τεχνολογικής και επιχειρηματικής πλευράς, είχαν οι ομιλίες και τα σεμινάρια με εισηγητές μηχανικούς, στελέχη εταιρειών, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ερευνητές.

Ωστόσο, την προσοχή του κοινού προσέλκυσε περισσότερο η έκθεση ρομποτικής και, δικαιολογημένα, αφού ήταν η πιο εντυπωσιακή, παρουσιάζοντας διάφορα projects ελλήνων αυτοματιστών και φοιτητών από πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Μεγάλο σε συμμετοχές αποδείχθηκε και το τμήμα gaming, υλοποιημένο με ένα τεράστιο δίκτυο pcs όπου οι παίκτες είχαν την ευκαιρία να αφιερώσουν αρκετές ώρες στα quake, world of warcraft και σε άλλα επιτυχημένα online παιχνίδια, που για κάποιους αποτελούν όχι μόνο τρόπο ζωής αλλά και επαγγελματική ενασχόληση. Χαρακτηριστική ήταν η αμοιβή του νικητή στο τουρνουά, η οποία επήλθε μετά από σκληρή δουλειά και πολύμηνη προπόνηση (όπως δήλωσε ο ίδιος) και που, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, μεταδόθηκε live στους δέκτες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο διαγωνισμός case modding, αν και με πολύ λίγες συμμετοχές, τράβηξε τα βλέμματα πολλών, ενώ το overclocking, αγαπημένο άθλημα των κομπιουτεράδων, έλαβε χώρα σε έναν υπερυψωμένο πάγκο, σημείο όπου οι επισκέπτες δεν μπορούσαν να παρατηρήσουν την διαδικασία.

digital

Αξιόλογη, αν και επίσης μικρής έκτασης, ήταν και η έκθεση παλιών επεξεργαστών, drives, καρτών και υπολογιστών.

Το τμήμα ψηφιακών τεχνών παρουσίασε περιορισμένα σε αριθμό έργα video art, animation και live γραφιστικής.

Τέλος, μπροστά σε ολιγάριθμο κοινό, αλλά με εξαιρετικές performances, μουσικά σύνολα κάλυψαν το ηχητικό μέρος της βραδιάς και το τμήμα της ψηφιακής μουσικής: οι δυνατοί Fotonovela, η εξαιρετική Olga Kouklaki (ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή αυτή τη στιγμή), το δίδυμο των Marsheaux, και οι συνήθεις ύποπτοι Mikro, οι οποίοι και κλείσανε το φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ. Ήχοι electro, house, idm, δημιουργημένοι εξ' ολοκληρου με hardware, synths, drum machines και pcs, σε ένα εξαιρετικό line-up.

Το Athens Digital Week ήταν σίγουρα η καλύτερη έως τώρα κρατική προσπάθεια, για να ενημερωθούν οι παντός τύπου ενδιαφερόμενοι για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν. Ήταν το πρώτο τέτοιου είδους φεστιβάλ στη χώρα μας που δεν αποτέλεσε εκδήλωση κεκλεισμένων των θυρών αλλά άνοιξε τις πύλες τους για όλους.

digitalΣυγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πολύπλευρη προσπάθειά τους, στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την στήριξή τους και κυρίως συγχαρητήρια για την παρουσίαση ελληνικών ερευνητικών εργασιών και την προώθηση νέων δημιουργών. Οι προσπάθειες αυτές, παρότι εγχώριες, ήταν μέχρι τώρα άγνωστες στους περισσότερους από εμάς. Συγχαρητήρια για τις πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς από τους επισκέπτες να δουν και να ακούσουν από κοντά για τις προσπάθειές τους.

Όχι συγχαρητήρια για την κακή οργάνωση του χώρου (συνωστισμός σε δυο αίθουσες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν άδειες), για τις πολύ λίγες συμμετοχές (με εξαίρεση τους τομείς gaming και ρομποτικής) και για την έλλειψη ενημέρωσης για το τι βλέπουμε σε κάθε έκθεμα και έργο. Απαραίτητες επεξηγηματικές καρτέλες δεν υπήρχαν, οπότε έπρεπε να αρκεστούμε στο ξεφύλλισμα πληθώρας διαφημιστικών φυλλαδίων. Όχι συγχαρητήρια για την αδιάφορη και μη ελκυστική ατμόσφαιρα στην Τεχνόπολη, που θύμιζε περισσότερο μία μικρή συγκέντρωση κομπιουτερόφιλων, παρά φεστιβάλ τεχνολογίας. Και κυρίως, απογοητευτικό το γεγονός ότι το κοινό έμεινε απλός παρατηρητής χωρίς δυνατότητα να συμμετάσχει, να δοκιμάσει τεχνικές και προϊόντα και να αγγίξει πραγματικά την τεχνολογία.

Αναμένουμε την επόμενη χρονιά να είναι καλύτερα. Κάθε αρχή και δύσκολη...

Links
http://www.athensdigitalweek.gr


0 Σχόλια

πείτε τη γνώμη σας:

This Is CAPTCHA Image

Πληκτρολογήστε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα

Για να μην εμφανίζεστε ως anonymous κάντε login:

Όνομα Κωδικός 
› ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ › ΕΓΓΡΑΦΗ