E-LIFE :: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ρομπότ - μπαλαδόροι...
Προπονητές στους «Κουρήτες» δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, γυμναστές οι φοιτητές τους. Στόχος η κατάκτηση του φετινού ρομποτικού πρωταθλήματος
23/5/2009

Την παγκόσμια ποδοσφαιρική αναμέτρηση Κυπέλλου μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων, πρωταθλητών εθνικών ομάδων, προετοιμάζουν σε διεθνές επίπεδο για τα επόμενα χρόνια ειδικοί ερευνητές επιστήμονες.

Ο αγώνας που θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα γίνει σε πλήρη σύνθεση 11άδων, σε ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου. Μάλιστα για την επίτευξη του στόχου οι ερευνητές... προπονούν με εντατικούς ρυθμούς τα ρομπότ-ποδοσφαιριστές που έχουν κατασκευάσει και αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις νέες τεχνικές.

Τεχνικές που εντάσσονται στο τετράπτυχο: αντίληψη, εντοπισμός θέσης, κίνηση και συντονισμός στην ομαδικότητα-συνεργασία.

Προπομπός, ωστόσο, της μεγάλης αναμέτρησης Κυπέλλου μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων λογίζεται το ετήσιο διεθνές πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου, που έχει θεσπιστεί και στο οποίο κάθε χρόνο παίρνουν μέρος 300 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Στη διεθνή αυτή διοργάνωση -θεσμό όπως λένε στο «Εθνος» οι ερευνητές, πέρα από τη διάκριση έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν, να συνεργαστούν και να αναπροσαρμόσουν ή να αναπτύξουν νέες τεχνικές στα ρομπότ.

Ως... φαβορί, δε, στη διοργάνωση για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ρομποτικού ποδοσφαίρου, εκπροσωπώντας την Κρήτη και την Ελλάδα, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα «Κουρήτες» του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η ομάδα παράλληλα φιλοδοξεί να εγγράψει υποθήκες για τη συμμετοχή της στο δρομολογούμενο παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων.

Οι «Κουρήτες» ποδοσφαιριστές του Πολυτεχνείου Κρήτης πέρυσι στην Κίνα βγήκαν πρώτοι στους αγώνες προσομοίωσης και τρίτοι στην παγκόσμια κατάταξη του ρομποτικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

«Κάνουμε σωστή προετοιμασία και ελπίζουμε ότι φέτος θα είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στους αγώνες που θα γίνουν από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου στην Αυστρία», δήλωσε στο «Εθνος» ο... προπονητής της ομάδας, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Μιχάλης Λαγουδάκης.

Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ρομποτικής, ενώ ανέφερε ότι «η ιδέα του θεσμού του παγκόσμιου πρωταθλήματος Robocup είναι να λυθούν αλλά και να προαχθούν ζητήματα και τεχνικές της ρομποτικής. Επόμενος στόχος μέχρι το 2050 είναι να υπάρξει μια πλήρης ρομποτική ποδοσφαιρική ενδεκάδα που θα αντιμετωπίσει σε αγώνα παγκοσμίου Κυπέλλου την ομάδα ανδρών».

Ο κ. Λαγουδάκης εξηγεί ότι ήδη υπάρχει εξέλιξη στο ποδόσφαιρο των ρομπότ, καθώς πριν έμοιαζαν με σκυλάκια και έπαιζαν μπάλα και περπατούσαν με τα τέσσερα πόδια.

Σήμερα παίζουν και περπατούν με τα δύο πόδια και έχουν εικόνα μικρού παιδιού.

Το ύψος τους είναι 60 εκατοστά και παίζουν ανά ομάδα τέσσερα ρομπότ σε γήπεδο 4Χ6. Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της ομάδας «Κουρήτες» είναι: Επιμίδης, Ιδας, Ιάσιος και Πεαναίος, όπου, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες διεθνείς κανόνες ρομποτικού ποδοσφαίρου, ο ένας παίζει τερματοφύλακας οι άλλοι δύο άμυνα - επίθεση και ο τέταρτος βρίσκεται στον πάγκο ως αναπληρωματικός.

Την... τεχνική ηγεσία και την επιστημονική κατάρτιση των «Κουρητών», που βασίζεται στην επάρκεια του λογισμικού τους, έχουν τα τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Η/Υ, με υπεύθυνο τον κ. Λαγουδάκη, και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Βλάση.

Οι δύο... τεχνικοί-προπονητές με τους φοιτητές... γυμναστές και φροντιστές της ποδοσφαιρικής ομάδας, Ευάγγελο Βαζαίο (επικοινωνία ρομποτικής ομάδας), Ιάσονα Πάζη (μάθηση κινητικών δεξιοτήτων), Ελευθέριο Χατζηλάρη (αναγνώριση αντικειμένων και εντοπισμός θέσης), Αλέξανδρο Παράσχο (αρχιτεκτονική λογισμικού) Γ. Σουλάκη (ρομποτική προσομοίωσης) προετοιμάζουν καθημερινά τους «Κουρήτες» ώστε να είναι ικανοί και ευέλικτοι και να έχουν «ψυχολογία» νικητή.

Καθηγητές και φοιτητές, όπως λένε στο «Εθνος», ως υπολογίσιμους αντιπάλους θεωρούν μόνο τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ