Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Τι κάνουν 20 Έλληνες Φοιτητές στην Αυστρία? ΘΡΑΥΣΗ! (& Robot)

20 Έλληνες φοιτητές ρίχνονται απόψε (και μέχρι την Κυριακή) στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας διάκρισης στο RoboCup του 2009 που διεξάγεται στο Γκρατς της Αυστρίας. Φοιτητές που παράτησαν το τάβλι και τον καφέ και έπεσαν με τα μούτρα πάνω στα ρομπότ. Φοιτητές που ζουν δίπλα μας, ξενυχτούν δίπλα μας, φοιτητές που έχουν όνειρα, φοιτητές που δουλεύουν χωρίς κανένα απολύτως όφελος και με τόσο μεράκι που φέρνει επιτυχίες. Για την ομάδα της PANDORA σας είχα μιλήσει παλαιότερα. Το ρομπότ διάσωσης PANDORA είναι είναι σχεδιασμένο για μαζικές καταστροφές, όπου ο ρόλος του είναι να εντοπίζει επιζώντες και θύματα. Η ομάδα της PANDORA αποτελείται από 7 άτομα και λαμβάνει μέρος στην κατηγορία Robot League του RoboCup Rescue. Πέρσι στην Κίνα υπενθυμίζουμε ότι έλαβαν την 9η θέση και φέτος βρίσκονται στην Αυστρία για το ακατόρθωτο. Προσωπικά, επειδή ήμουν από τους τυχερούς που είδαν live το νέο robot στα υπόγεια του νέου κτιρίου του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, πιστεύω πως τα παιδιά θα γυρίσουν με μια πολύ καλύτερη θέση πίσω. Πάμε, όμως, στην άλλη ελληνική συμμετοχή.

Οι Κουρήτες είναι μια ομάδα με μεγαλύτερη ακόμα παράδοση στο χώρο της ρομποτικής. Τα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα αυτήν σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και η ομάδα δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2006 υπό την επίβλεψη του Καθ. κου Λαγουδάκη. Το 2007 προστέθηκε ως επιβλέπων στην ομάδα και ο Καθ. κος Βλάσσης, ο οποίος έδωσε μια νέα ώθηση και προοπτική στην ομάδα -και το σημαντικότερο την πρωτοβουλία της συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ποιοι ήταν, όμως, οι Κουρήτες? Η Ρέα (όχι του Big Brother -τι σού'κανα και πίνεις) γεννώντας το Δία, φοβούμενη πως ο Κρόνος θα τον έκανε μεζεδάκι, όπως όλα του τα παιδιά, έβαλε σε 5 αδέρφια να περιφρουρήσουν το νεογέννητο. Πώς? Για να μην ακούει το κλάμα του μωρού ο Κρόνος, οι Κουρήτες χτυπούσαν ντριγκιντράγκα ασπίδες και δόρατα και η φασαρία κάλυπτε το κλάμα! Τα αδέρφια αυτά αντιπροσωπεύουν τα πέντε δάκτυλα του χεριού (προστασία) και είναι ο Ηρακλής (ο αντίχειρας), ο Παιοναίος (ο δείκτης), ο Επιμήδης (μεσαίο δάχτυλο), ο Ιάσιος (ο παράμεσος) και ο Ίδας (το μικρό δάχτυλο). Οι Κουρήτες στο Γκρατς παίρνουν μέρος στην κατηγορία Standard Platform League του RoboCup Soccer, μια ομάδα ποδοσφαίρου από... ρομπότ! Οι 4 τελευταίοι Κουρήτες είναι και οι παίκτες της ομάδας. Ευφάνταστη η ονοματοδοσία, λοιπόν! Κι ο Ηρακλής? Αυτός λένε τα παιδιά ότι βρίσκεται μέσα στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Η πρώτη επαφή με διεθνείς διαγωνισμούς έγινε το 2006 στο RoboCup στη Βρέμη της Γερμανίας, όπου δεν υπήρξε κάποια διάκριση. Το πείσμα και το μεράκι των παιδιών οδήγησε την επόμενη χρονιά να κερδίσει τους πρώτους της αγώνες, αλλά να τερματίσει άδοξα στην 7η/8η θέση του RoboCup German Open 2007 του Ανόβερο -αποκλειόμενοι από τους τότε πρωταθλητές. Την άνοιξη του 2007 η ομάδα άρχισε να δουλεύει με το Microsoft Robotics Studio (MSRS), ένα σούπερ νέο λογισμικό. Το πάθος της ομάδας για διάκριση βρήκε αντίκρυσμα στο RoboCup του 2007 στην Ατλάντα φέρνοντας τη 2η θέση και το πρώτο τρόπαιο της Ελλάδας. Εδώ να σημειωθεί ότι οι Κουρήτες ήταν η μόνη διακριθείσα ευρωπαΐκή ομάδα του διαγωνισμού. Ο ενθουσιασμός μεγάλωσε και η ομάδα πείσμωσε για την πρωτιά. Έτσι και έγινε. Πέρσι στο RoboCup του Suzhou της Κίνας οι Κουρήτες αναδείχτηκαν πρωταθλητές στην κατηγορία MSRS Simulation, 3οι στην κατηγορία Nao League και 8οι στη Webots Simulation, σαρώνοντας πραγματικά όλες τις κατηγορίες της Standard Platform League. Ας ευχηθούμε καλή τύχη και παρόμοιες επιτυχίες φέτος! Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις στο Βαγγέλη Βαζαίο, εκπρόσωπο Τύπου των Κουρητών (χοχοχο -ξέρω πόσο αστείος θα σου φανεί αυτός ο τίτλος Βάγγο).


Η ομάδα σας εδρεύει στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, στα Χανιά, μακριά από τα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά κάνετε πρωταθλητισμό και πέρσι κερδίσατε και την παρθενική σας πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό. Πόσο δύσκολο ήταν για μια ομάδα από την επαρχία να καταφέρει κάτι τέτοιο?

Πέρα από την περσινή πρώτη θέση πήραμε και φέτος τον Μάιο άλλη μια πρώτη θέση σε μια διοργάνωση στην Ιταλία που την ονομάσαν Ολυμπιακούς αγώνες για ρομπότ αν και μόνο ομάδες από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα πήραν μέρος. Είναι μοναδικό το συναίσθημα όταν αποδίδουν οι κόποι μιας χρονιάς (μερικές φορές και πολύ παραπάνω). Το να πάρουμε την πρώτη θέση πέρυσι ήταν πολύ δύσκολο και ήρθε μετά από πολύ δουλειά. Το ότι βρισκόμαστε στα Χανιά μια επαρχιακή πόλη δεν νομίζω ότι δυσκόλεψε με κάποιο τρόπο την δουλειά μας ούτε τη διευκόλυνε κιόλας. Τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας είναι η δουλειά και η αγάπη για αυτό που ασχολείσαι.


Είστε μια ομάδα που έχει ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η Ελλάδα έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς? Και σε τι επίπεδο θα μας κατατάσσατε σε σχέση με τις άλλες χώρες που συναγωνιστήκατε?

Η Ελλάδα έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει γενικά σε πολλούς τομείς αρκεί να οργανωθούμε και να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές. Αυτή την στιγμή, όμως, όχι. Είμαστε πολύ μακρυά από το να πούμε ότι είμαστε στο επίπεδο, για να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες σε θέματα υποδομών. Από θέμα δυναμικού θα μας χαρακτήριζα ικανοποιητικά τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μεράκι για να ευωδόσουν τέτοιες προσπάθειες και φυσικά υποστήριξη από το εκάστωτε ίδρυμα.


Πώς τα βγάζετε πέρα οικονομικά? Υπάρχει ικανοποίηση από τη στήριξη της Πολιτείας ή πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε ακόμα περισσότερα, αν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση?

Τέτοιες προσπάθειες κοστίζουν αρκετά και λόγω του εξοπλισμού που απαιτείται (ρομπότ, επιδιορθώσεις κτλ) αλλά και λόγω των ταξιδιών που κάνουμε. Φέτος πάμε Αυστρία, πέρυσι το robocup έγινε στην Κίνα και όπως καταλαβαίνεις τα χρήματα που απαιτούνται είναι αρκετά. Εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πολυτεχνείο που κάθε χρόνο μας διαθέτει χρήματα για να μπορούμε να συμμετέχουμε στις διοργανώσεις που πηγαίνουμε. Σίγουρα πάντα χρειάζονται παραπάνω χρήματα και πάντα διευκολύνουν την δουλειά μας, αλλά με τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα.


Ποιες είναι οι απολαβές σας από τέτοιους διαγωνισμούς? Με όσα διαβάζω, μάλλον θα πρέπει να είναι μόνο χάσιμο χρόνου και καθαρά "μεράκι". Υπάρχει αναγνώριση στην Ελλάδα ή έστω κάποια ανταμοιβή των κόπων σας? Προωθείστε σε κάποια μεταπτυχιακά ή σε κάποιες έμμισθες θέσεις μέσα στα εργαστήρια του πανεπιστημίου?


Πρώτα από όλα είναι οι εμπειρίες, η διασκέδαση (δεν είναι βέβαια πάντα έτσι), η ενασχόληση με κάτι δημιουργικό και τα ταξίδια που κάνουμε δεν μας κακοπέφτουν. Επιπλέον, ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα που κάνουν τη διπλωματική τους εργασία οπότε τελείως χαμένος χρόνος δεν είναι. Τώρα όσον αφορά τα μεταπτυχιακά όχι δεν προωθούμαστε ούτε έχουμε κάποια θέση σε κάποιο εργαστήριο. Είμαστε απλοί προπτυχιακοί φοιτητές όπως όλοι.


Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι το Πολυτεχνείο της Κρήτης παράγει σημαντικό επιστημονικό έργο και βάζει τα γυαλιά στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, οι γονείς στέλνουν με μισή καρδιά το παιδί τους στην Κρήτη. Πιθανότατα και πολλοί από εσάς να έχουν περάσει στην Κρήτη με τη 2η ή και την 3η επιλογή τους. Τι έχετε να πείτε σε όλα αυτά τα παιδιά που σχεδιάζουν να δηλώσουν στη Σχολή σας?

Εντάξει δεν θα χρησιμοποιούσα το βάζουμε τα γυαλιά και στο πολυτεχνείο Αθήνας. Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την ρομποτική, απλώς δεν δραστηριοποιούνται στο χώρο του robocup, όπως και στην Θεσσαλονική υπάρχει η ομάδα Πανδόρα που ασχολείται με το rescue Robocup. Οι γονείς νομίζω ότι βάζουν και άλλα κριτήρια εκτός του πόσο καλή δουλειά γίνεται στο κάθε ίδρυμα όπως το πόσο κοντά είναι στην πόλη που διαμένουν (τα ταπεράκια πρέπει να στέλνονται εύκολα και γρήγορα), γιατί μην ξεχνάμε ότι το να σπουδάζεις επαρχία έχει και ένα κόστος που δεν είναι εύκολο για όλους να ανταπεξέλθουν. Σε όσους θέλουν να έρθουν στο Πολυτεχνείο Κρήτής ένα έχω να πω με το καλό να έρθετε και αν έχετε το μεράκι θα χαρούμε να σας καλοσωρίσουμε και στην ομάδα.


Καλή Τύχη στα παιδιά μας, λοιπόν!

*για να δεις το Nao ρομπότ από τους Κουρήτες να χορεύει το Infinity πάτα εδώ!
**περισσότερα νέα για την εξέλιξη οσονούπω...

14 ραντεβού μέχρι να έρθει η σειρά μου:

Hfaistiwnas είπε...

Καλή επιτυχία στα παιδιά!
Να πάει και κανείς μπροστά ..

Γεια σου γιατρέ!!!

zoyzoy είπε...

Καλή επιτυχία στα παιδιά!Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν να επιβραβευτούν και στη χώρα μας όχι μόνο στο εξωτερικό!!
Καλή εβδομάδα!!

Βαζαίος Βαγγέλης είπε...

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη για την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλλουμε το έργο μας και εγώ ειδικά για την μεγάλη υπομονή που έδειξε περιμένοντας να απαντήσω ( Συγγνώμη και πάλι για την μεγάλη καθυστέρηση)! Ευχαριστούμε όλους για τα καλά λόγια ( ξέρω 2 είστε ) θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό!!

MAD είπε...

είναι πολλοί περισσότεροι Βάγγο, απλά είναι ντροπαλοί (έχω κλείσει τα σχόλια γενικώς και δεν το φαντάζονται ότι άνοιξαν σήμερα). Περιμένω καλά νέα!

ioannis_the_great είπε...

Καλημέρα Γιατρέ. Καλή τύχη να έχει η ομάδα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρεθούμε παρότι ήρθα και 2 φορές Αθήνα. Αν κάθεται 32 ώρες τι να πρωτοκάνεις. Καλά να περνάς. Καλό καλοκαίρι

musicbug είπε...

Kalimera kai kali vdomada!
Den eixa idea oti yparxei Robocup, exei poly endiaferon! Makari na pane kala ta paidia kai naxoun kali tyxi!
Keep us posted ok??

Nana Tsouma είπε...

Καλημερα Γιαννακη...φουσκώνοντας από υπερηφάνεια για τα κατορθώματα της πατριδας(επειδη ειναι Χανια δηλαδη... αν ήτανε σε κανενα Ηράκλειο δε θα το συζητούσα!!!!χαχαχα)το διαβάζω στην αποψινή εκπομπή και μαλιστα πρωτο πρωτο 11.15μμ
Φιλια

Βαγγέλης είπε...

Ρε Γιάννη ΓΙΑΤΙ έχεις κλείσει τα σχόλια;

Βαγγέλης είπε...

Μαντ είσαι μεγάλη σουπιά!

Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! ! είπε...

Άκου να δεις και κοίτα να ακούσεις. Εντυπωσιακό!

curiousss είπε...

Τρελλογιατρέ αν νομίζεις οτι θα με μεταβάλλεις σε ρομποτάκι είσαι γελασμένος.

Βαγγέλη μη τον πιστεύεις, είμαι ο μοναδικός αναγνώστης του(μαζοχιστής παθολογικης μορφής) οι εμφανιζόμενοι 129 αναγνώστες είναι ο ίδιος που αλλάζει πρόσωπα

Βαγγέλης είπε...

Mην ανησυχείς νεαρέ/κοπελιά, τον γιατρούλη τον ξέρω σαν κάλπικη δεκάρα να 'ουμ'.
Ήμασταν κάποτε φαντάροι μαζί και μετά μου έκλεψε την κοπέλα, το έσκασαν μαζί στην Αθήνα και μετά αυτός αρρώστησε και δεν πήγε σ'ένα ραντεβού τους κι αυτή η μαλάκω πήγε κι έπεσε απ'την ακρόπολη... ώπα! λάθος ζευγάρι

Kiki είπε...

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

ENA A3IOLOGO BLOG ENOS KORTSIOU