Τέχνες Βιβλία Μουσική Κινηματογράφος Θέατρο & Χορός Διαδρομές Αφιερώματα
Σάββατο 15 Μαΐου 2010     
Αναζήτηση:
Αρχική σελίδα
Σαν σήμερα
Το διάβασες αυτό;
Προτάσεις για παιδιά
Πολιτιστικός Χάρτης Ελλάδας
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Γλωσσάρι
Σύνδεσμοι
Ανακοινώσεις

ΤΕΧΝΕΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 
 

6ο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης και 1ο επίσημο τουρνουά ρομποτικού ποδοσφαίρου RoboCup στην Ελλάδα 
   
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2010) ξεκινά σήμερα στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Το ΣΕΤΝ 2010 συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και την Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός στον ελληνικό χώρο σχετικά με τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλά από τα οποία αξιοποιούνται σε πρακτικές εφαρμογές, όπως η "εξόρυξη" γνώσης από δεδομένα (data mining), η μηχανική όραση (machine vision), η ρομποτική, η μηχανική μετάφραση (machine translation), οι μηχανές αναζήτησης πληροφορίας στο διαδίκτυο, τα συστήματα προφορικών διαλόγων, τα συστήματα διαχείρισης εγγράφων κ.ά.

Το ΣΕΤΝ οργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα ή ΑΕΙ. Παρέχει στους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ευκαιρία διάδοσης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και προώθησης νέων συνεργασιών. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της Πληροφορικής να ενημερωθούν για καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές που αξιοποιούν μεθόδους και τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ΣΕΤΝ 2010 είναι διεθνής και συμμετέχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:

Συνεδρία για την αξιοποίηση των τεχνολογιών από τη βιομηχανία, με στόχο να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση και το σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης από τη βιομηχανία, με έμφαση στον ελληνικό χώρο.

Συνεδρία για τη διαχείριση ψηφιακών πόρων και τεχνολογιών από την ερευνητική κοινότητα.

Επιστημονικά σεμινάρια και ομιλίες από επιστήμονες με διεθνή καταξίωση, καθώς επίσης εξειδικευμένες συνεδρίες, που περιλαμβάνουν επίδειξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσίαση επιλεγμένων εργασιών από φοιτητές και βράβευση της καλύτερης εργασίας, καθώς και παρουσίαση σημαντικών εργασιών Ελλήνων επιστημόνων.

   

   
Αγώνες ποδοσφαίρου με ρομπότ!

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα διεξαχθεί και το πρώτο επίσημο τουρνουά ρομποτικού ποδοσφαίρου RoboCup, που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετέχουν τρεις ομάδες από την Ελλάδα (Πολυτεχνείο Κρήτης), την Ιταλία (Πανεπιστήμιο Ρώμης "Λα Σαπιέντσα") και τη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Χούμπολτ), με τρία ρομπότ η κάθε μια.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν αγώνες επίδειξης ανοιχτοί στο κοινό. Η πρώτη στην ιστορία ελληνική ρομποτική ομάδα -με την ονομασία "Κουρήτες"- που συντονίζεται από τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Λαγουδάκη, συμμετέχει στους διεθνείς αγώνες RoboCup από το 1996.

Τα ρομπότ (με την ονομασία "Νάο") έχουν ανθρωποειδή μορφή και όλα έχουν κατασκευαστεί από την εταιρία Aldebaran Robotics. O διεθνής διαγωνισμός ρομποτικού ποδοσφαίρου RoboCup διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1997 και θεωρείται το μεγαλύτερο ρομποτικό γεγονός στον κόσμο, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 3.000 ερευνητές από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα των ρομπότ που…κάνουν τρίπλες και βάζουν γκολ!

Την αρχική ιδέα είχε ο ιάπωνας επιστήμωνας Χιοράκι Κιτάνο το 1993 και στη συνέχεια ιδρύθηκε η Ομοσπονδία RoboCup, με το φιλόδοξο όραμα μέχρι το 2050 μια 11άδα πλήρως αυτόνομων ανθρωποειδών ρομπότ να νικήσει την ομάδα των ανθρώπων ποδοσφαιριστών που θα έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (κάτι που, αν και όταν συμβεί, θα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την πρόοδο των ρομπότ, αν όχι για την ανωτερότητά τους έναντι των ανθρώπων…).

Το φετινό ρομποτικό "Μουντιάλ" (RoboCup 2010) θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη. Το τουρνουά στην Ελλάδα -που θα πραγματοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς του RobocUp- αποτελεί κάτι σαν "προθέρμανση" για τους επίσημους αγώνες που ακολουθούν.

Όλες οι ομάδες, με βάση το διεθνή κανονισμό, χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό (hardware) και μπορούν να κάνουν αλλαγές μόνο στο λογισμικό (software) των παικτών-ρομπότ για να βελτιώσουν τις κινήσεις και αντιδράσεις τους. Οι βελτιώσεις αυτές βασίζονται στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μαθηματικών αλγορίθμων, καθώς και σε καλύτερες τεχνικές για την βελτιωμένη οπτική αντίληψη των ρομπότ, την πιο φυσική κίνησή τους προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, την ευκολότερη εκμάθηση νέων ικανοτήτων και την πιο γρήγορη λήψη αποφάσεων από τα ρομπότ, την αποτελεσματικότερη στρατηγική στο παιγνίδι τους κ.α.

   

    Link: http://www.setn2010.gr

   

   

 

 


 

Αρχική Σελίδα / Επικοινωνία / ©2008 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυριότερα Θέματα
Φεστιβάλ Καινοτομίας: Μια νύχτα στο Βασιλικό Θέατρο χωρίς... οικονομική κρίση
Αξιοποιώντας τη δύναμη των Social Media
"Diversonopoly"- ένα επιτραπέζιο παιχνίδι διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και επίγνωσης
Ρομπέν των Δασών - Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ
Art Athina 2010: Διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης