ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: HΟME PAGE » ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το 1ο RoboCup στην Ελλάδα
Το 1ο RoboCup στην Ελλάδα
"Η" 6/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Του Τάσου Σαραντή

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ 2010) ξεκίνησε χθες στο Ιδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου. Το ΣΕΤΝ 2010 συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός στον ελληνικό χώρο σχετικά με τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλά από τα οποία αξιοποιούνται σε πρακτικές εφαρμογές, όπως η «εξόρυξη» γνώσης από δεδομένα (data mining), η μηχανική όραση (machine vision), η ρομποτική, η μηχανική μετάφραση (machine translation), οι μηχανές αναζήτησης πληροφορίας στο διαδίκτυο, τα συστήματα προφορικών διαλόγων, τα συστήματα διαχείρισης εγγράφων κ.ά.

Κάθε 2 χρόνια
Το ΣΕΤΝ οργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα ή ΑΕΙ. Παρέχει στους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ευκαιρία διάδοσης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και προώθησης νέων συνεργασιών.

Το 1ο RoboCup στην Ελλάδα

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της Πληροφορικής να ενημερωθούν για καινοτόμες πρακτικές εφαρμογές που αξιοποιούν μεθόδους και τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πρώτη στην ιστορία ελληνική ρομποτική ομάδα με την ονομασία «Κουρήτες», που συντονίζεται από τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Λαγουδάκη, συμμετέχει στους διεθνείς αγώνες RoboCup από το 1996.

Τα ρομπότ (με την ονομασία «Νάο») έχουν ανθρωποειδή μορφή και όλα έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Aldebaran Ro­botics. O διεθνής διαγωνισμός ρομποτικού ποδοσφαίρου RoboCup διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1997 και θεωρείται το μεγαλύτερο ρομποτικό γεγονός στον κόσμο, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 3.000 ερευνητές από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα των ρομπότ που κάνουν τρίπλες και βάζουν γκολ!

Την αρχική ιδέα είχε ο Ιάπωνας επιστήμονας Χιοράκι Κιτάνο το 1993 και στη συνέχεια ιδρύθηκε η Ομοσπονδία RoboCup, με το φιλόδοξο όραμα μέχρι το 2050 μια 11άδα πλήρως αυτόνομων ανθρωποειδών ρομπότ να νικήσει την ομάδα των ανθρώπων ποδοσφαιριστών που θα έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάτι που, αν και όταν συμβεί, θα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την πρόοδο των ρομπότ, αν όχι για την ανωτερότητά τους έναντι των ανθρώπων.

Του Ιούνιο
Το φετινό ρομποτικό «Μουντιάλ» (RoboCup 2010) θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη. Το τουρνουά στην Ελλάδα -που θα πραγματοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς του RobocUp- αποτελεί κάτι σαν «προθέρμανση» για τους επίσημους αγώνες που ακολουθούν. Όλες οι ομάδες, με βάση το διεθνή κανονισμό, χρησιμοποιούν το ίδιο υλικό (hardware) και μπορούν να κάνουν αλλαγές μόνο στο λογισμικό (software) των παικτών-ρομπότ για να βελτιώσουν τις κινήσεις και αντιδράσεις τους.