Εκτύπωση
Το Molto χορηγός των "Κουρητών"
Ηράκλειο 10/06/2010 ,02:48

To αγαπημένο γλυκό σνακ της νεολαίας και o αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά των croissants στην Ελλάδα έχει τη χαρά να δίνει "energy to go" στις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας ρομποτικού ποδοσφαίρου, τους "Κουρήτες". Οι "Κουρήτες" είναι μια ομάδα που αποτελείται από φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Χανίων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μιχάλη Λαγουδάκη.
Το όνομα της ομάδας προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Τα τέσσερα ρομπότ Aibo και τα τέσσερα ρομπότ Nao έχουν ονομαστεί Επιμήδης, Παιωναίος, Ιάσιος και Ίδας από τους πέντε αδελφούς Κουρήτες, τους αρχαίους Κρήτες πολεμιστές. Ο πέμπτος αδελφός, ο Ηρακλής, αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας.
Τα παιδιά ασχολούνται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και προγραμματίζουν τα ρομπότ παίκτες ώστε να παίζουν ποδόσφαιρο χωρίς καμία επιπλέον ανθρώπινη βοήθεια. Όλες οι κινήσεις των ρομπότ είναι προγραμματισμένες από πριν βάσει εντολών και ο ανθρώπινος παράγων δεν υπεισέρχεται σε καμία στιγμή του αγώνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν ένα ρομπότ-παίκτης π.χ. δεν έχει προγραμματιστεί σωστά για την ακολουθία κινήσεων που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να σηκωθεί στην περίπτωση που πέσει κάτω μπρούμυτα, απλά θα μείνει ξαπλωμένο!
Ένα ακόμη μοναδικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα ρομπότ δεν αντιλαμβάνονται το περιβάλλον με την ευκολία που το κάνει ο άνθρωπος. Όλοι μας, όταν δούμε μια μπάλα, καταλαβαίνουμε αυτόματα ότι πρόκειται απλά για μία μπάλα (ασχέτως αν πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή waterpolo). Για τα ρομπότ όμως η διαδικασία αναγνώρισης της πορτοκαλί μπάλας βασίζεται σε μια πολύπλοκη αλληλουχία παραδοχών (π.χ. δεν είναι τετράγωνη, η διάμετρος είναι 5 εκατοστά, έχει αποδεκτό χρωματικό κώδικα κ.τ.λ.), η οποία βασίζεται σε εντολές που τα παιδιά έχουν προγραμματίσει.
Αν ένας θεατής τύχει να φοράει ένα πορτοκαλί t-shirt, το ρομπότ μπορεί να αφήσει την μπάλα και να κινηθεί προς το μέρος του! Ο αγώνας διαρκεί 15 λεπτά (2 ημίχρονα) και κάθε ομάδα αποτελείται από 3 παίκτες-ρομπότ και 1 αναπληρωματικό. Νικήτρια η ομάδα που θα σημειώσει τα περισσότερα γκολ.
Στο εξωτερικό, το ρομποτικό ποδόσφαιρο είναι διαδεδομένο και σε αρκετές διοργανώσεις χιλιάδες θεατές παρακολουθούν τους αγώνες.
Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές Αλέξανδρο Παράσχο, Ευάγγελο Βαζαίο, Ελευθέριo Χατζηλάρη, Ίριδα Κυράνου και Εμμανουήλ Ορφανουδάκη, υπό την καθοδήγηση του κ. Μιχάλη Λαγουδάκη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η χορηγία του Molto τούς δίνει όλη την απαραίτητη ενέργεια να προάγουν την επιστημονική έρευνά τους ώστε τα ευρήματά τους να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές που θα προάγουν το κοινωνικό όφελος. Και βέβαια μαζί με το Molto να επαναλάβουν το θρίαμβο του 2008, οπότε κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο RoboCup στην Κίνα!
Το RoboCup 2010 θα γίνει στη Σιγκαπούρη από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2010 και οι "Κουρήτες" θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Καλή τους επιτυχία!
Περισσότερες πληροφορίες για τους "Κουρήτες" μπορείτε να βρείτε στο http://www.intelligence.tuc.gr/kouretes/web/ και στο www.molto.gr.


  Εκτύπωση