Τετάρτη 23/2/11
18:37
 
Οι μηχανές των γκολ
Τα ανθρωποειδή του Πολυτεχνείου Κρήτης παίζουν μπαλίτσα στον πράσινο τάπητα και ετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου τον Ιούλιο, στην Κωνσταντινούπολη.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να φανταστούμε στη θέση τους τον Καραγκούνη, τον Κυργιάκο και τον Σαλπιγγίδη. Ομως, όχι, πρόκειται απλώς για τα ανθρωποειδή Nao της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που από το 2006 συμμετέχει κάθε χρόνο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα RoboCup και, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως την 1η θέση στους αγώνες προσομοίωσης μέσω υπολογιστών και την 3η θέση στους αγώνες προκαθορισμένης πλατφόρμας που έγιναν το 2008 στην Κίνα.

Η ιδέα γεννήθηκε και υλοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως ερευνητικό πρόγραμμα για φοιτητές της ρομποτικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Λαγουδάκη. Και το όνομα αυτής, «Κουρήτες», δανεισμένο από τη μυθολογία!


ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

«Ο θεσμός του RoboCup μετράει ήδη δεκατρία χρόνια ζωής, με σκοπό την έρευνα γύρω από τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Αν και έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια ερευνών για να επιτύχουμε τη δυνατότητα των ρομπότ να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα του πραγματικού κόσμου, να λαμβάνουν γρήγορα και αυτόβουλα αποφάσεις και να λειτουργούν ομαδικά. Υπάρχει δηλαδή το πρόβλημα έλλειψης αντίληψης και το ζήτημα των ευέλικτων κινητικών δεξιοτήτων» μας εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και ως κόουτς της ελληνικής ομάδας, μας περιγράφει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παικτών: «Ο βασικός αισθητήρας των ρομπότ που παίζουν στους αγώνες είναι μία κάμερα που παίρνει εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο, τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζεται ο εσωτερικός υπολογιστής. Τα αννθρωποειδή δεν είναι τηλεχειριζόμενα, λειτουργούν αυτόνομα ως ένα σημείο, ανάλογα με το λογισμικό που τους έχουμε εισάγει. Ομως, η μηχανική όραση είναι δύσκολο πρόβλημα, διότι ακόμα και μικρές μεταβολές στον περιβάλλοντα χώρο μπορούν να μπερδέψουν τους παίκτες. Αν δηλαδή αλλάξει η ένταση του φωτός, αυτό έχει άμεση επίδραση στην ικανότητα αναγνώρισης των αντικειμένων. Αν κάποιος από το πλήθος φοράει πορτοκαλί μπλούζα, το ίδιο χρώμα με αυτό της μπάλας, υπάρχει περίπτωση το ρομπότ αντί να πάει στην μπάλα να κατευθυνθεί προς τους θεατές».


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050

Τα ματς που διεξάγονται είναι προς το παρόν απλά, με τέσσερις παίκτες για κάθε ομάδα. Το κάθε ρομπότ στοιχίζει άνω των 10.000 ευρώ. «Στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι το 2050 να υπάρξει μια ρομποτική ομάδα που θα μπορεί να παίξει ισάξια απέναντι σε μια ανθρώπινη, όσο κι αν αυτό ακούγεται εξωπραγματικό».

Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι τεράστια και προκαλούν δέος. Οι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ανθρωποειδή που πλησιάζουν αρκετά την ανθρώπινη εμφάνιση, τον σωματότυπο και την κινησιολογία. Εκεί όπου ακόμα υστερούν είναι η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης, ώστε τα ρομπότ να διαχειρίζονται αστάθμητους παράγοντες. «Στο άμεσο μέλλον μπορεί να δούμε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά θα είναι για συγκεκριμένες εφαρμογές. Είναι πολύ δύσκολο να κατασκευάσουμε ρομπότ που θα έχουν σφαιρική νοημοσύνη και να φέρνουν σε πέρας πολλές δράσεις μαζί» λέει ο κ. Λαγουδάκης και συμπληρώνει: «Μπορεί σε λίγα χρόνια να δούμε ένα ανθρωποειδές να παίζει τέλεια ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθαρίζει και το σπίτι μας. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αρκετά μακρινό».


ROBOCUP

Στο παγκόσμιο της Πόλης
\
Η ελληνική οκταμελής ομάδα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα ξένα πανεπιστήμια, αν και, όπως λέει ο επικεφαλής καθηγητής τους κ. Λαγουδάκης, «το δικό μας team αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν μεταπτυχιακούς σπουδαστές, με μεγαλύτερο γνωστικό επίπεδο. Η πιο ισχυρή ομάδα είναι το 25μελές team της Γερμανίας».

Η ελληνική ομάδα συνεχίζει ακάθεκτη τις συμμετοχές της στο πρωτάθλημα RoboCup και φέτος το καλοκαίρι κατεβαίνει με τη φιλοδοξία η στρογγυλή θεά να κάνει το θαύμα της και να το σηκώσουμε μέσα στην Κωνσταντινούπολη!


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3
Φωτογραφία 4
Φωτογραφία 5
      Bookmark and Share
Σχόλια χρηστών
Δεν υπάρχουν Σχόλια χρηστών για αυτό το άρθρο, γράψε το δικό σου σχόλιο

Πως θα φύγει μισή δεκαετία από το πρόσωπό σας

Videos
page 1/117