Ηλεκτρονική Έκδοση

Robocup: Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για ρομπότ

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ρομπότ Robocup, μπαίνει στην τελική φάση του στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή και ελληνικής ομάδας.

Με τη συμμετοχή των καλύτερων ποδοσφαιριστών από τον «κόσμο των ρομπότ», το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ρομπότ, RoboCup, μπαίνει στην τελική του φάση.

Όπως μετέδωσε και το BBC,οι καλύτεροι ρομπο-επιθετικοί, ρομπο-αμυντικοί και ρομπο-μέσοι από 40 χώρες μεταφέρονται ήδη στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Μάλιστα μεταξύ των 27 ομάδων που μετέχουν στην τελική φάση της Κωνσταντινούπολης είναι και οι «Noxious Kouretes», στην οποία συνεργάζονται το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα πανεπιστήμια της Ουαλίας και της Οξφόρδης.

Η κάθε ομάδα χρησιμοποιεί ανθρωπόμορφα ρομπότ "Νao" που κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρία «Aldebaran Robotics», κάθε εργαστήριο όμως χρησιμοποιεί την δική του τεχνολογία για την βελτίωσή τους.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρομπότ διεξάγεται εδώ και 14 χρόνια και οι οργανωτές του έχουν στόχο να συγκροτήσουν ως το 2050 μια ομάδα ανθρωπόμορφων ρομπότ που θα μπορεί να αναμετρηθεί με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός έχει επίσης στόχο να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές ρομπότ να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές των ανθρωπόμορφων μηχανών. Το μεγάλο πρόβλημα των επιστημόνων προπονητών είναι πάντως να καταφέρουν τα ρομπότ να λειτουργούν ως ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό οι μηχανές ανταλλάσσουν ασύρματα πληροφορίες στη διάρκεια του παιγνιδιού. Ταυτόχρονα, τα ρομπότ πρέπει να αγωνίζονται καθαρά, χωρίς να καταφεύγουν σε σκληρά και αντι-αθλητικά χτυπήματα.

Το 2010, περίπου 500 ομάδες από 40 χώρες - περιλαμβανομένων του Ιράν, της Χιλής και της Ταϊβάν - έλαβαν μέρος σε διάφορα τουρνουά του RoboCup. Τα τελευταία χρόνια, τα τουρνουά ρομπότ έχουν επεκταθεί και εκτός του ποδοσφαίρου, περιλαμβάνοντας διαγωνισμούς ρομπότ σε σπιτικές εργασίες και επιχειρήσεις διάσωσης.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη-Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Παράξενα
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
Για το ίδιο θέμα
Οι εφευρέσεις του ΑΠΘ σε διεθνείς διαγωνισμούς
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Επιστήμη-Τεχνολογία
Υπό εξέταση τα όρια ακτινοβολίας των κινητών λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας
Η Κίνα βάζει “θεμέλια” στο διάστημα
Υπόλογο το eΒay για τους χρήστες του
Το Ατλαντίς της ΝΑΣΑ συνδέθηκε για τελευταία φορά με τον Διαστημικό Σταθμό
Robocup: Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για ρομπότ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη-Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Τα κοκτέιλ της χημείας
Πριν φας, δες τις οδηγίες
Ο αντίλογος στη χρήση της νέας τεχνολογίας
Πυρ με ακτίνες λέιζερ
Απίθανες λύσεις για άλυτα προβλήματα
Καλοκαιρινή βιβλιοθεραπεία με επιστήμη
Μοριακή διαγνωστική τσέπης!
Φωτογραφίες με απόλυτη σαφήνεια
Τα επτά γουρουνάκια
Τέφρα, ο κλιματισμός του μέλλοντος